Bliv medejer af en virksomhed – invester i aktier!

Har du altid drømt om at eje en virksomhed, men aldrig haft tid eller lyst til faktisk at drive virksomheden? Så burde du måske i stedet investere i aktier. Aktier giver dig nemlig mulighed for at blive medejer i mange forskellige virksomheder uden, at du behøver at røre en finger, når først du har købt aktien.

Hvad er en aktie?

Du har sikkert hørt om, hvordan du kan købe aktier hos online investeringsmæglere som f.eks. Saxo Bank, men hvad er en aktie egentlig, når det kommer til stykket?

En aktie er er værdipapir, der fungerer som et bevis for, at du ejer en andel af en virksomhed, der køres som et aktieselskab. På baggrund af antallet af udestående aktier samt antallet af aktier, du ejer, kan dit samlede ejerskab i aktieselskabet så gøres op.

Lad os tage et eksempel. Du er aktionær i Firma 1, som har 10 udestående aktier. Du har købt 2 af disse aktier, og ejer dermed 2 tiendedele af firmaet, altså 20%. Du er også aktionær i Firma 2. Firma 2 har 1.000.000 udestående aktier, og her ejer du 10.724 aktier. Du ejer dermed 10.724 milliontedele af firmaet, hvilket svarer til 1,0724% af selskabet. Som du kan se, er det nemt at regne ud hvor stor en del af selskabet, du ejer, når blot vi kender det antal aktier, du ejer, og det samlede antal af udestående aktier.

Så nemt er det

I modsætning til at have din egen virksomhed, hvor du skal gøre det hele selv – og dermed også bestemmer det hele selv – er det langt nemmere at være aktionær i et andet selskab. Du behøver nemlig ikke at gøre noget som helst ud over at købe aktierne i firmaet.

Til gengæld skal du også være opmærksom på, at du ikke har samme medbestemmelse i et aktieselskab, som hvis du ejede din egen virksomhed. I aktieselskabet har du således kun et antal stemmer svarende til den del af selskabet, du ejer. Ejer du f.eks. 20% af aktierne, har du også 20% af stemmerne på generalforsamlingerne, og kan dermed ikke selvstændigt træffe nogen beslutninger – det kræver, at du kan samle et flertal af stemmerne. Du kan læse meget mere om generalforsamlinger og andre regler for aktieselskaber her.

Sådan køber du aktier

Den nemmeste måde at købe aktier på er at oprette en konto hos en online broker. Her får du straks adgang til alverdens aktier, du kan vælge at investere i – og før du ved af det, kan du være medejer at en fabrik i Kina, et landbrug i Østeuropa, en tysk butikskæde eller et internetselskab i USA. Med aktier er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for hvilke virksomheder, du kan blive medejer af!