Man plejer at sige, at det bedste kamera, er det, man har med – og det er i og for sig rigtigt nok. Men hvis du er glad for at tage billeder og måske går rundt med en fotograf i maven, har du nok på fornemmelsen, at der er forskel på kameraer.
Det er ikke for sjov, at professionelle fotografer køber udstyr i dyre domme og udbyder fotograf kursus til amatører, entusiaster og marketing-afdelinger, der vil kunne varetage opgaven selv.
Skal du bruge din telefon eller investere i et kamera?
Er du en af dem, der har fået øjnene op for fotografiets verden, efter du har fået lov til at lege med kameraet i din mobil? Så overvejer du nok, om det er værd at investere i et godt kamera.
Men hvad er egentlig forskellen på at tage billeder med et rigtigt kamera og kameraet i din telefon? Sandheden er, at der er rigtig mange forskelle, når du dykker ned i det – her kan du lære om de 5 største forskelle.
1. Du kan indstille alt på et kamera
Selvom der i mange af de nyere telefoner er kommet mange forbedringer på kameraet, og særligt muligheden for at indstille det, er det intet sammenlignet med et spejlrefleks eller systemkamera.
Her kan du indstille alt – lige fra blænde til ISO, og det giver dig mulighed for at tilpasse kameraet til lige præcis det billede og de omgivelser, du har. Og det giver i sidste ende et bedre billede.
Så selvom du kommer langt med den automatiske indstilling, der ofte er på din telefon, giver det også en hel del begrænsninger, når det kommer til at tage det perfekte foto.
2. Et kamera giver dig mulighed for flere objektiver
På din telefon har du kun det objektiv, der sidder i telefonen. Og ja, det kommer du langt med, men på et tidspunkt bliver du rigtig træt af, at du ikke har flere objektiver at vælge mellem – specielt, hvis du bliver mere og mere bidt af fotografiets verden.
Med et spejlrefleks og endda et systemkamera, får du mulighed for at vælge imellem en lang række af motiver, som du kan bruge til mange forskellige situationer – og tro os, når vi siger, at det pludselig bliver noget helt andet at tage billeder.
Objektiver åbner for en verden af muligheder: Men vi advarer dig – når først du har prøvet forskellige objektiver, er der ingen vej tilbage, for man bliver afhængig af det!
3. Dårligt lys stopper ikke et godt kamera
Din telefon kommer ofte til kort, når der er dårligt lys. Det betyder, at solnedgange, solopgange, nattebilleder og billeder indenfor uden dagslys hurtigt bliver en vag omgang.
Det slipper du for med et kamera, hvor indstillingsmulighederne igen kommer til din redning. Her kan du nemt sætte dit kamera op, så det kan fange de magiske øjeblikke – også i lys, der måske virker dårligt. Med andre ord: Dårligt lys findes ikke for et godt kamera.
4. Et kamera reagerer lige så hurtigt som dig
På mange smartphone-kameraer, er der det, der kaldes for lag. Det betyder egentlig bare, at din telefon ikke tager billeder, så snart du trykker på udløseren. Det virker måske ikke som det store problem, men når du eksempelvis tager billeder af noget i bevægelse, betyder det pludselig rigtig meget.
Et kamera tager billedet, så snart du har trykket på udløseren, og det betyder, at du slipper for slørede billeder eller at misse det vigtige øjeblik.
5. Det ene er lidt nemmere at have med end det andet
Du kan måske fornemme på den her liste, hvilket vi hælder til af kamera og telefon. Men der er dog ét punkt, hvor telefonen fører. For selvom vi kan snakke en masse om, at et systemkamera ikke fylder meget, og at et spejlrefleks ikke behøver at veje en mursten (langt fra!)… Så må vi bare indrømme, at det er lidt nemmere at have en telefon med.
For som vi var inde på i starten: Det bedste kamera er det, du har med.